1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων
Ημερομηνία: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 10.30πμ
Τοποθεσία : Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς
(Διονύσου & Μυρσίνης 2, Ισόγειο, Κηφισιά)
Φορείς Μεταφορικού Έργου:
-
Δήμος Κηφισιάς
-
ΜΣΜ - Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.
-
Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
-
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Κηφισιάς
-
Τροχαία Κηφισιάς
-
ΣΤΑ.ΣΥ.
-
Δήμος Διονύσου
Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση των φορέων σχετικά με την έννοια του ΣΒΑΚ και τα στάδια εκπόνησής του, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων, της δημοτικής αρχής και της ομάδας έργου.
Πρακτικά συνάντησης
-
10.55-11.00 Χαιρετισμός/ Άνοιγμα Συζήτησης
Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλέξιος Μακρής, καλωσόρισε όσους προσήλθαν στη διαβούλευση. Επισήμαινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα αποτελείται από δύο σκέλη: ο όρος βιώσιμη συνδέεται με την ήπιες μορφές μετακίνησης, δηλαδή το ποδήλατο, το περπάτημα και τη δημόσια συγκοινωνία ενώ ο όρος κινητικότητα αναφέρεται στη μετακίνηση των ανθρώπων ως προϊόν επιλογής του μέσου, την προσβασιμότητα και τα δίκτυα μεταφορών. Τόνισε ότι ο Δήμος μέσα από ένα πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει, επιθυμεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τον άνθρακα και να στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως προς το οδικό δίκτυο, αυτό είναι βεβαρημένο λόγω των επεκτάσεων των πόλεων. Ο χώρος που έχει δοθεί στο αυτοκίνητο είναι αποτέλεσμα της φιλοσοφίας της δεκαετίας του ’80 όπου γινόντουσαν νέες χαράξεις στο υφιστάμενο τότε δίκτυο και ενώ αυξανόταν το πλάτος οδοστρώματος στην ουσία εγκλωβιζόταν ο πεζός. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στον πεζό ενώ όραμα για το Δήμο αποτελεί να ενωθούν οι ποδηλατοδρόμοι της Δημοτικής Ενότητας της Εκάλης, της Νέας Ερυθραίας και της Κηφισιάς μεταξύ τους αλλά και με την Αθήνα.
-
11.00-11.35 Τι είναι το ΣΒΑΚ ;
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής του ΕΜΠ, ο οποίος τόνισε ότι η κινητικότητα αναφέρεται πάνω από όλα στον άνθρωπο. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου. Το αυτοκίνητο και γενικά οι μεταφορές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκπομπή αυτών των ρύπων. Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, στον καιρό αλλά και στη κοινωνική συνοχή καθώς το αυτοκίνητο κατέλαβε το δημόσιο χώρο και πλέον ο κάτοικος δε ζει την πόλη του. Για παράδειγμα στο Λονδίνο, οι δρόμοι κλείνουν για να παίζουν τα παιδιά. Είναι γεγονός ότι το συνεκτικό περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση για ένα ισχυρό κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, πέρα από το τεχνικό μέρος του ΣΒΑΚ, σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού για τη δημιουργία ενός κοινωνικού σώματος το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό και αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των ΣΒΑΚ και των κυκλοφοριακών μελετών. Οι μετακινήσεις πλέον σημαίνουν διαμόρφωση χώρου μέσα από την πολεοδομική διάστασή του. Τα πεζοδρόμια σύμφωνα με τις προδιαγραφές πρέπει να έχουν πλάτος ελεύθερης διέλευσης 1,5 μέτρου, συνεπώς στη περίπτωση αστικού εξοπλισμού πάνω σε αυτά το πλάτος τους θα πρέπει να ανέρχεται στα 2,10 μέτρα. Στην Ελλάδα σπάνια εντοπίζονται τέτοια πλάτη και για το λόγο αυτό πρέπει να στενέψει ο δρόμος και να γίνει ορθή διαχείριση της στάθμευσης. Τονίστηκε ότι θα υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων και της δημόσιας διοίκησης καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να ενδιαφερθούν οι πολίτες για το κοινό καλό και όχι για το ατομικό τους συμφέρον. Στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται πολιτικές διαμοιρασμού, όπως είναι τα κοινόχρηστα ποδήλατα και ποδήλατα σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η πληρότητα των ΙΧ είναι 1, 15 και τα όρια ταχύτητας 50 km/h. Πολλοί λίγοι δρόμοι είναι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με όριο 30 km/h και αυτό δεν τηρείται τις περισσότερες φορές.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξιος Μακρής ανέφερε ότι πράγματι η Κηφισιά είναι μια κηπούπολη όπου τα πεζοδρόμια είναι μικρά με πολλά δέντρα και κορμούς πάνω σε αυτά με αποτέλεσμα ο πεζός να κινείται στο οδόστρωμα και να δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ως προς το κέντρο, η πεζοδρόμησή του είναι αρκετά δύσκολη λόγω των επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται εκεί.
Ο κ. Μαυρογεώργης, εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, ανέφερε ότι, όπως υπάρχουν πρόστιμα για τα απορρίμματα λόγω της ελλιπής διαχείρισης τους, έτσι θα επιβληθούν πρόστιμα για τις μετακινήσεις και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
-
11.35-11.45 Ηλεκτρονική Διαβούλευση του ΣΒΑΚ/ Site και Πλατφόρμα
Το λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Καρολεμέας, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας και της ομάδας έργου, παρουσίασε τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό και τα οφέλη της συμμετοχής αυτής για τους μελετητές στα στάδια σχεδιασμού του ΣΒΑΚ. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί. Στην πλατφόρμα αυτή περιγράφεται η θεωρία των ΣΒΑΚ ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίων ηλεκτρονικά που αναφέρονται στους κατοίκους, στους γονείς, στους μαθητές, στους εργαζομένους εντός των ορίων του Δήμου, στους φορείς, στους χρήστες του ΗΣΑΠ και του ΟΑΣΑ καθώς και στους πεζούς. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών, στην οποία ο πολίτης μπορεί είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα να προτείνει μια ιδέα ή να παραθέσει έναν προβληματισμό σχετικά με τις μετακινήσεις στο Δήμο.
-
11.45-12.30 Σύστημα Μεταφορών – Υφιστάμενη Κατάσταση στο Δήμο Κηφισιάς
Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, τόνισε ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν αυτά τα εργαλεία στο site του Δήμου και στα social media, αν υπάρχουν, καθώς αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ. Ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεσο κίνδυνο και οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες αν εξακολουθήσει να ισχύει το μοντέλο business as usual με αριθμητικά δεδομένα. Έπειτα, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του Δήμου και ορισμένα προβλήματα που εντοπίζονται. Στο Δήμο κυριαρχεί η χρήση της κατοικίας, ενώ το κέντρο της Κηφισιάς αποτελεί κέντρο εστίασης και αναψυχής αποτελώντας υπερτοπικό πόλο έλξης. Βασικά προβλήματα που εντοπίζονται στο Δήμο είναι ότι η Λεωφόρος Κηφισίας και η Π.Α.Θ.Ε αποκόπτει τον οικιστικό ιστό ενώ ο υψηλός φόρτος που παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο συνολικά αλλά κυρίως στην Λ. Κηφισίας και την Ελ. Βενιζέλου κατακερματίζει τον αστικό ιστό με αποτέλεσμα να μη συνδέονται οι επιμέρους περιοχές του Δήμου. Ταυτόχρονα, η μη σύνδεση της Χαριλάου Τρικούπη με τη Λεωφ. Κηφισίας επιβαρύνει την περιοχή των Αλωνιών. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 70% της κυκλοφορίας εντός του Δήμου είναι διαμπερής. Ως προς τα πεζοδρόμια, είτε είναι ανύπαρκτα είτε έχουν εμπόδια αλλά έχουν δημιουργηθεί κάποιες υποδομές τόσο για τους πεζούς όπως και για ποδήλατα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος διαθέτει τρεις ποδηλατοδρόμους οι οποίοι όμως δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτοί θα πρέπει να ενωθούν, να έχουν μια ενιαία μορφή και να επεκταθούν ως τις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να υπάρχει επαφή των παιδιών με το ποδήλατο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη σκέψη μελέτης επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ έως τον Άγιο Στέφανο, η επαναφορά της οποίας θα αποτελέσει προτεραιότητα για το ΣΒΑΚ, καθώς θα αποφορτίσει το κυκλοφοριακό ζήτημα. Παράλληλα, η δημιουργία της γραμμής 4 του μετρό, θα συμβάλλει στη διάχυση της μετακίνησης προς τους κοντινούς σταθμούς μετρό. Γενικότερα, στόχος είναι η βιώσιμη μετακίνηση να γίνει μέρος της ζωής των κατοίκων.
-
12.30-13.20 Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνω στα θέματα που τέθηκαν. Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κα Ελένη Γιαννιτσοπούλου, επισήμανε ότι υπάρχει διάθεση τόσο από την υπηρεσία όσο και από το δήμο για την εφαρμογή του ΣΒΑΚ το οποίο αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο. Ωστόσο, υπάρχει εν γένει δυσπιστία των πολιτών απέναντι στη δημοτική αρχή ενώ θα υπάρχουν συγκρούσεις και αντιδράσεις τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ του Δήμου και των πολιτών. Επιπλέον, το ΣΒΑΚ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εξωστρέφεια και επικοινωνία με φορείς και με τους όμορους Δήμους, καθώς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη επικοινωνίας.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξιος Μακρής, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα συνοικιακά συμβούλια και τα τοπικά όπως επίσης και οι σύλλογοι γονέων ώστε να υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση. Ο δήμος από την άλλη πλευρά μπορεί να δώσει κίνητρα για τη συμμετοχή.
Τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Φωτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη αυτών των μελετών, καθώς υπάρχει αναξιοπιστία. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ένας λειτουργικός σχεδιασμός, ο οποίος θα ενισχύσει τους θεσμούς των τοπικών συμβουλίων οργανωμένα και όχι αποσπασματικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αλλαγής κουλτούρας λόγω της συνήθειας σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Σε αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς. Για το Δήμο Διονύσου, εκκρεμεί η μελέτη με τα διόδια με την οποία θα εκτραπεί η κίνηση επιβαρύνοντας τις γειτονιές και το Δήμο υποβαθμίζοντας τον περιβαλλοντικά. Ως προς το πρόγραμμα του ΗΣΑΠ, ο δήμος Διονύσου στρέφεται στη δημιουργία μιας γραμμής ΤΡΑΜ που εν μέρει θα μπορέσει να αντικαταστήσει σε ένα βαθμό τη γραμμή του ΗΣΑΠ, η οποία δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Διονύσου διαθέτει ορεινούς όγκους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω της επέκτασης του ποδηλατοδρόμου του Δήμου Κηφισιάς έως το παλιό σταθμό του ΟΣΕ. Είναι σημαντικό λοιπόν, να πραγματοποιηθεί μια συνεργασία μεταξύ των δήμων καθώς δεν μπορούν τα έργα να είναι αποκομμένα από τους όμορους δήμους.
Ο εκπρόσωπος της ΣΤΑ.ΣΥ., κ. Κωνσταντίνος Βλασίδης τόνισε ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που ακούστηκαν και επισήμανε τη σημασία της παιδείας για την ωρίμανση του ΣΒΑΚ με την εισαγωγή μαθημάτων στα σχολεία ως προς τις βιώσιμες μετακινήσεις και εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.
Ο εκπρόσωπος της τροχαίας Υπαστυνόμος Α’, κ. Ευάγγελος Πατσιάς, ανέφερε ότι ο ποδηλάτης για βόλτες και αναψυχή επιλέγει τον ποδηλατόδρομο, ενώ για μετακίνηση από και προς τη δουλειά τη Λεωφ. Κηφισίας, η οποία έχει υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τροχαίου συμβάντος. Ως προς την περιοχή των Αλωνιών, ανέφερε ότι μόνο αν αποφορτιστεί η Λεωφ. Κηφισίας δεν θα επιβαρύνεται με φόρτο. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ότι ο άξονας της Λεωφ. Κηφισίας διαθέτει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, αντί για τέσσερις, στο Δήμο γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα. Επίσης, έθιξε το πρόβλημα του διπλοπαρκαρίσματος σε ορισμένες περιοχές όπως η πλατεία Ελαίων. Στη συγκεκριμένη πλατεία, προτάθηκε η επέκταση της νησίδας με το ίδιο πλάτος μέχρι την πλατεία για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Η τροχαία επισήμανε ότι θα συνεισφέρει όσο μπορεί καθώς υπάρχουν ελλείψεις πόρων και ανθρώπινου δυναμικού αν και τονίστηκε ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν καθώς οι υφιστάμενοι δρόμοι έχουν υλοποιηθεί βάσει ενός παλιού μοντέλου.
Ο κ. Θάνος Βλαστός πήρε τον λόγο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς. Ως παράδειγμα τέθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα χωρίς οδηγό τα οποία πρόκειται να αυξήσουν την κυκλοφορία κατά 50%-150% καθώς κινούνται με λιγότερους πόρους. Από την άλλη πλευρά, αν τα οχήματα χωρίς οδηγό ακολουθούσαν πολιτικές διαμοιρασμού και με συνδυαστικά μέτρα, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας και η θωράκιση του κέντρου από ροές, θα υπήρχε μια μείωση κατά 60% των αέριων ρύπων. Η εφαρμογή του ΣΒΑΚ είναι απαραίτητη καθώς υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της περιοχής.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξιος Μακρής επισήμανε ότι άλλες περιοχές υποβαθμίζονται, ενώ άλλες αναβαθμίζονται αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η απαραίτητη κινητοποίηση ώστε το ΣΒΑΚ να έχει επιτυχία. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους και τα χρήσιμα σχόλια που κατάθεσαν και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη διαβούλευση, η οποία θα είναι ανοιχτοί στους πολίτες.