2η Συνάντηση Δικτύου Φορέων
Ημερομηνία: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα έναρξης: 11.50πμ
Τοποθεσία : Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς
(Διονύσου & Μυρσίνης 2, Ισόγειο, Κηφισιά)
Φορείς Μεταφορικού Έργου:
-
Δήμος Κηφισιάς
-
ΜΣΜ - Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.
-
Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας Ε.Μ.Π.
-
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Κηφισιάς
-
ΣΤΑ.ΣΥ.
-
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
-
Δήμος Πεντέλης
-
Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς
-
Συνοικιακό Συμβούλιο Κάτω Κηφισιάς
Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες του Α' Σταδίου του ΣΒΑΚ, η παρουσίαση της Αρχικής Διατύπωσης του Οράματος, των Προτεραιοτήτων και των Μετρήσιμων Στόχων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Όραμα και τους Μετρήσιμους Στόχους του τελικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μεταξύ του Δικτύου Φορέων ΣΒΑΚ Δήμου Κηφισιάς, των συλλόγων της πόλης και των πολιτών.
Πρακτικά συνάντησης
11:50-11:53 Χαιρετισμός/ Άνοιγμα Συζήτησης
Γεώργιος Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς (2014-σήμερα)
Η 2η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης της μελέτης στον Ανάδοχο και τόνισε ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) δύναται να απορροφήσει πλήθος ελληνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, που έχει λάβει ο Δήμος για εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών.
Ο κ. Θωμάκος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Κηφισιάς στηρίζει έμπρακτα το μοντέλο της συμμετοχικής δημοκρατίας, το οποίο επιτρέπει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και οι διαβουλεύσεις του ΣΒΑΚ αποτελούν κομμάτι του. Τόνισε πως οι προτάσεις του ΣΒΑΚ θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης και σε συνδυασμό με άλλες δράσεις θα συμβάλουν στην αύξηση της ηλεκτροκίνησης και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία μίας κυκλικής διαδρομής δημοτικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου. Στόχο αποτελεί στον καταμερισμό των μετακινήσεων κατά μέσο μεταφοράς (modal split), τα ΜΜΜ να καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 40%.
11:53-11:55 Χαιρετισμός
Αλέξιος Μακρής, Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών, Ενέργειας και Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μακρής. Όπως ανέφερε, η εκπόνηση ΣΒΑΚ σε ολόκληρο τον Δήμο Κηφισιάς αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα εξαιτίας των διαφορών που εντοπίζονται μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων. Τόνισε ότι μέσω του ΣΒΑΚ επιδιώκονται η επαναλειτουργία και επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης, η ενοποίηση των ποδηλατοδρόμων, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων -όπου αυτό κρίνεται εφικτό- και η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος πρόκειται σύντομα να προβεί στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Τέλος, κάλεσε τους μελετητές να παρουσιάσουν λύσεις για τις περιοχές α) στις οδούς Ισμήνης & Παλαιολόγου και β) Γεωργίου Βλάχου (Εκάλη) και γ) Αδάμες & Αλώνια.
11:55-12:10 Σχεδιάζοντας ένα όραμα για τον Δήμο Κηφισιάς
Κων/νος Αθανασόπουλος, Διδάκτωρ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Μονάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Ε.Μ.Π.
Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, τον λόγο έλαβε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το Όραμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Κηφισιάς.
12:10-13:20 Σύνοψη Εργασιών Α' Σταδίου
Θεόδωρος Μαυρογεώργης, MSc Συγκοινωνιολόγος - Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., "ΜΣΜ - ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε."
Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Κηφισιάς. Ο κ. Μαυρογεώργης πραγματοποίησε παρουσίαση με τα αποτελέσματα των εργασιών του Α' Σταδίου. Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στα θετικά στοιχεία του Δήμου καθώς και στα προβλήματα του όπως αυτά εντοπίστηκαν από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και από τις έρευνες και τις μετρήσεις του Α' Σταδίου. Τέλος, ο κ. Μαυρογεώργης επισήμανε κάποιες συνοπτικές προτάσεις που θα εξεταστούν κατά την εκπόνηση του Β' Σταδίου της μελέτης.
13:30-13:35 Site και Πλατφόρμα ΣΒΑΚ/ Προτεραιότητες και Μετρήσιμοι Στόχοι
Χρήστος Καρολεμέας, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος ΜΔΕ στη Γεωπληροφορική - MSc Ε.Μ.Π., Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής της ΣΑΤΜ Ε.Μ.Π., Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας Ε.Μ.Π.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Χρήστου Καρολεμέα, ο όποιος παρουσίασε το Site και την Πλατφόρμα που δημιουργήθηκαν για την προώθηση και την κοινοποίηση του ΣΒΑΚ στο κοινό. Επιπλέον, ο κ. Καρολεμέας στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στους μετρήσιμους στόχους που έχουν τεθεί και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν από το Όραμα του ΣΒΑΚ.
13:35-13:45 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα
Αλέξιος Μακρής, Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Υποδομών, Ενέργειας και Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, το λόγο πήρε ο κ. Μακρής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με όμορους Δήμους που υλοποιούν ΣΒΑΚ, για την πρόταση κοινών και ολοκληρωμένων μέτρων, όπως η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων με την υλοποίηση του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα κλπ. Ζήτησε, επίσης, από την Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ να προτείνει πιλοτικές διαδρομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Σημείωσε πως σε άλλους δήμους αυτό έχει επιτευχθεί με την τοποθέτηση κολωνακίων επί του οδοστρώματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς έχει εμποδιστεί από την Τροχαία (Κηφισιάς). Ζητήθηκε, ακόμη, από την Ομάδα Έργου να τοποθετηθεί σχετικά με την έλευση των κοινόχρηστων πατινιών, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν, καθώς και τις αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρουν στην πόλη (π.χ. άναρχη τοποθέτησή τους στα πεζοδρόμια όταν δεν χρησιμοποιούνται). Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι σημαντικό μέσα από τα ΣΒΑΚ να χωροθετηθούν σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων, όπως και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, από τις 170 άδειες κυκλοφορίας ηλεκτρικών Ι.Χ. που εκδόθηκαν το 2019 στην Αττική, οι 78 ανήκουν σε κατοίκους του Δήμου Κηφισιάς.
13:45-14:30 Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση
- Θεόδωρος Μαυρογεώργης, MSc Συγκοινωνιολόγος - Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., "ΜΣΜ - ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε."
Τον λόγο πήρε ο κ. Μαυρογεώργης, εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, ο οποίος ανέφερε τη σημασία της δημιουργίας κινήτρων για τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, ενώ τόνισε ότι το δίκτυο μετακίνησης των ΑΜΕΑ αποτελεί κύρια προτεραιότητα του ΣΒΑΚ. Σχετικά με τη συνεργασία με όμορους δήμους τόνισε τη σημασία των διαδημοτικών δράσεων και ανάφερε ως παράδειγμα μία πιθανή διαδημοτική συγκοινωνία.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι στο επόμενο στάδιο της μελέτης ΣΒΑΚ, θα προταθούν δημόσιοι χώροι φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (π.χ. δημοτικός χώρος καθαριότητας, κλπ), όπως άλλωστε το ανέφερε και ο Δήμαρχος ως προτεραιότητα.
Σημείωσε πως επίκεινται κατευθυντήριες οδηγίες/ νομικό πλαίσιο από το ΥΜΕ σχετικά με τη μικροκινητικότητα (ηλεκτρικά πατίνια) και την ασφαλή ενσωμάτωσή τους στην κυκλοφορία, ενώ προέτρεψε να μην τοποθετούμαστε «a priori» αρνητικά απέναντί τους. Ακόμη, ανέφερε πως στην κατηγορία των μεταφορών π.χ. courier το τελευταίο μίλι θα πρέπει να γίνεται με ήπιους τρόπους μετακίνησης (π.χ. drones), ενώ ίσως θα πρέπει να θεσπιστούν αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που δίνουν κίνητρα για ήπιες μορφές μετακίνησης.
Όσον αφορά στην παρέμβαση της Τροχαίας για τα πλαστικά κολωνάκια, ο κ. Μαυρογεώργης επεσήμανε πως τόσο από αισθητικής πλευράς όσο και οδικής ασφάλειας δεν συνιστάται η τοποθέτησή τους επί του οδοστρώματος. Ακόμη, τόνισε τη σημασία ανάπτυξης της διαδημοτικής συνεργασίας.
-Χρήστος Καλός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Καλός, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής του κοινού στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου και την ανάγκη οι προτεινόμενοι ποδηλατόδρομοι να δρουν συμπληρωματικά προς αυτό. Σχολίασε πως ο σχεδιασμός για τους ποδηλατοδρόμους Βορρά-Νότου είναι αρκετά ώριμος, ενώ ήδη σχεδιάζεται ο άξονας Ανατολή-Δύση προς Λαύριο.
Τέλος, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που υπήρχε έως και το 2017 για την υπογειοποίηση του σταθμού του ΗΣΑΠ Κηφισιάς.
- Κάτοικος οδού Όθωνος (μεταξύ Σωκράτους και Αθανασίου Διάκου)
Κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Βόλου, όπου έχουν τοποθετήσει πλαστικά κολωνάκια στις οριογραμμές του οδοστρώματος, ώστε να απαγορεύεται η στάθμευση.
- Άννα Αναστασάκη, Εκπρόσωπος ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Προϊσταμένη τμήματος Σχεδιασμού Μεταφορών, Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης)
Τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό κα. Αναστασάκη, η οποία ανέφερε ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός για την επέκταση της Γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) του Μετρό έχει ανασταλεί προς το παρόν και συνεπώς οι δύο νέοι σταθμοί στη Νέα Ερυθραία και στο Καστρί δεν θα πραγματοποιηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας, καθώς η ωριμότητα του έργου είναι περιορισμένη και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την υπογειοποίηση του σταθμού Κηφισιάς.
Επίσης, ανέφερε ότι ο σταθμός της Γραμμής 4 στην Εθνική Οδό δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση κατασκευής της Γραμμής 4. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων γραμμών, καθώς και στα μέτρα για την ενίσχυση της μετεπιβίβασης μεταξύ των μέσων μεταφοράς. Έκλεισε την τοποθέτησή της αναφέροντας την ανάγκη για ρεαλισμό στα προτεινόμενα μέτρα του ΣΒΑΚ, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η αξιολόγηση των επιπτώσεων των προτεινόμενων μέτρων με την ανάπτυξη ενός κυκλοφοριακού μοντέλου για την περιοχή μελέτης. Για τη λειτουργία των συρμών σημείωσε πως αρμόδιοι να τοποθετηθούν είναι η ΣΤΑΣΥ και ο ΟΑΣΑ.
- Χρήστος Καλός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς
Ο κ. Καλός απηύθυνε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η υπογειοποίηση του Τερματικού Σταθμού της Κηφισιάς είναι ώριμη και μπορεί να υλοποιηθεί σε πιο κοντινό χρονικό ορίζοντα.
Απάντηση κας. Αναστασάκη: Η κα. Αναστασάκη σημείωσε πως προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αύξηση του συνολικού σχεδιασμού και η τμηματική υπογειοποίηση της γραμμής.
- Βασίλης Κρέλιος, Εκπρόσωπος ΣΤΑΣΥ Α.Ε.
Ο εκπρόσωπος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. πήρε στη συνέχεια τον λόγο και ανέφερε ότι η λύση ενός mini τραμ θα μπορούσε να συνδέει τις απομακρυσμένες/ γειτονικές περιοχές με τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά (με τον κορμό του τρένου). Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της καλύτερης μετεπιβίβασης μεταξύ των ΜΜΜ, αλλά και τα έργα που απαιτούνται στον περιβάλλοντα χώρο των σταθμών των ΜΣΤ.
Απάντηση κας. Αναστασάκη: Η κα. Αναστασάκη, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό, σημείωσε πως υπάρχει η τεχνική εφικτότητα για την επέκταση του ΗΣΑΠ. Ωστόσο, δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας.
- Κάτοικος περιοχής Ούλεν (Νέα Κηφισιά)
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε μία πολίτης του Δήμου Κηφισιάς, η οποία αρχικά ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις με τους πολίτες πρέπει να πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για να μπορούν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι (όχι μόνο συνταξιούχοι), ενώ επεσήμανε κάποια τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν με τα ερωτηματολόγια σε σχέση με την αποστολή τους στο email της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς, το οποίο ήταν γεμάτο και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η αποστολή τους. Στη συνέχεια, τόνισε το πρόβλημα που δημιουργούν τα εμπόδια στα πεζοδρόμια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα δέντρα εμποδίζουν την ομαλή κίνηση των πεζών και για τον λόγο αυτό απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης. Συμφώνησε στην ανάγκη εγκατάστασης κοινόχρηστων ποδηλάτων και ιδιαίτερα ηλεκτρικών, ενώ αναφέρθηκε στην τηλεματική σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου ανά πάσα στιγμή οι πολίτες γνωρίζουν τη θέση του στόλου της δημόσιας συγκοινωνίας. Η τοποθέτησή της έκλεισε με τη σημασία της προστασίας της Κηφισιάς από τις υπερτοπικές μετακινήσεις.
- Απάντηση κ. Αθανασόπουλου: Για το ζήτημα που προέκυψε με την ύπαρξη δέντρων στα πεζοδρόμια, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε τη σημασία τους για το μικροκλίμα της πόλης και την ανάγκη να διατηρηθούν και να προστατευθούν.
- Απάντηση κας. Γαρουφαλίδου: Η κα. Γαρουφαλίδου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μίλησε για τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί βάσει κανονιστικής απόφασης για το πλάτος των πεζοδρομίων και επεσήμανε την ανάγκη να τηρείται η νομοθεσία γύρω από σχετικά ζητήματα.
- Κλαίρη Τάτση, Εκπρόσωπος Δήμου Πεντέλης
Η κα. Τάτση, εκπρόσωπος του Δήμου Πεντέλης αναφέρθηκε σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμορος δήμος, αλλά και στην ανάγκη και ο πεζός να σέβεται τους κανόνες συμβάλλοντας με τη σειρά του στην ασφάλεια των μετακινήσεων. Διευκρίνισε πως δεν παρέχεται στους δήμους άδεια για τα πεζοδρόμια, ως εκ τούτου δεν μπορούν να ελέγξουν το πότε και πώς αυτά κατασκευάζονται. Η κα. Τάτση αναφέρθηκε, επίσης, στη λαϊκή αγορά στην οδό Σεβδικίου, εισηγούμενη την απομάκρυνση των λαϊκών αγορών πλησίον σχολικών συγκροτημάτων. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύου πεζών.
- Κάτοικος οδού Όθωνος (μεταξύ Σωκράτους και Αθανασίου Διάκου)
Κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς πρότεινε την αποκατάσταση και ανάδειξη του ρέματος της Πύρνας με τη χρήση βιοκλιματικών υλικών, αντιστοίχων με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των πλατειών Ελαιών και Ηρώων Πολυτεχνείου.
- Λεωνίδας Τσούλος, Εκπρόσωπος Συνοικιακού Συμβουλίου Κάτω Κηφισιάς
Ο κ. Τσούλος σχολίασε ως επιβεβλημένη την ανάγκη να αντικατασταθούν όσα πλαστικά κολωνάκια έχουν καταστραφεί. Επεσήμανε την έλλειψη μέριμνας από πλευράς Δήμου για τον πεζό, αναφέροντας ως παράδειγμα την αυθαίρετη τοποθέτηση πέτρινης ζαρντινιέρας επί του πεζοδρομίου στην οδό Αγίας Κυριακής. Σημείωσε ως θετική την επικείμενη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και την καθιέρωση της δημοτικής συγκοινωνίας. Εισηγήθηκε επιπλέον τη σύσταση προτάσεων για τη συνοικία Καλυφτάκη.